Vínka k štedrovečernému stolu

Zemiakový šalát

salat 

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 5 vajec, 1 majonézu, 1 konzervu hrášku s mrkvou (400 g), 1 cibuľu, 2 lyžice octu, 2 väčšie kyslé uhorky, 2 ČL plnotučnej horčice, 1 ČL práškového cukru, mleté čierne korenie, soľ

Postup:

1. Neolúpané zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v slanej vode. Za tepla ich ošúpeme a po vychladnutí nakrájame na malé kocky alebo kolieska.

2. Cibuľu nasekáme nadrobno. Vajcia uvaríme natvrdo a nakrájame. Všetko spolu s hráškom, mrkvou a nadrobno nakrájanou uhorkou opatrne premiešame.

3. Do vody dáme ocot, cukor a privedieme do varu. Asi polovicu nálevu ešte za tepla vlejeme do šalátu.

4. Premiešame, pridáme majonézu, ochutíme horčicou, soľou a korením. Podľa chuti dolejeme zvyšný nálev a ešte raz premiešame. Necháme vychladnúť.

Naše doporučenie:

Z našich vín odporúčame, Pinot Grigio biele suché víno od Talianského výrobcu Villa Chiopris. Ak Talianským vínam neholdujete, alternatíva je Francúzske Pinot Grigio biele suché víno od vinárstva Hauller, ak sa Vám žiada Slovenska klasika, Rizling Vlašský od vinárstva Mrva&Stanko by Vám malo viac než vyhovovať.

Vyprážaný kapor

ryba 

pre 5 až 6 osôb potrebujeme: 1 kapra (1,5 – 2 kg), 300 ml mlieka, 80 g hladkej múky, 3 až 4 vajcia, 400 g strúhanky, 300 ml oleja, citrónovú šťavu podľa chuti, soľ

Postup:

1. Očisteného kapra nakrájame na podkovičky a na 1 hodinu vložíme do studeného osoleného mlieka.

2. Jednotlivé kúsky ryby obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a v strúhanke.

3. Vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji do zlatista. Hotové podkovičky môžeme podľa chuti pokvapkať citrónovou šťavou. Podávame so zemiakovým šalátom.

 

Naše doporučenie:

Z našich vín odporúčame od Talianského výrobcu L’Arco červené víno Chianti classico, od Slovenského výrobcu Mrva&Stanko Rizling Vlašský. Veľmi zaujímavou alternatívou je aj Prosecco Valdobbiadene Extra Dry DOCG od Talianského výrobcu Coste Petrai.

Ak zvolíte inú rybu, a rozhodnete sa piecť, alebo grilovať:

Ľahké ryby: Zubáč, pstruh : odporúčame Prosecco DOC BRUT od Talianskeho výrobcu Coste Petrai, prípadne Slovenské víno Sauvignon, od Mrva&Stanko, alebo Taliansky Sauvignon od výrobcu Villa Chipris

Stredne ťažké ryby: Treska, uhor, kapor: odporúčame Prosecco DOC Extra Dry od výrobcu Coste Petrai, alebo krásne ružové šumivé víno od výrobcu Coste Petrai, prípadne červené suché víno Chianti classico od Talianského výrobcu L’Arco

Ťažšie ryby: tuniak, losos: odporúčame: Prosecco DOC Extra Dry od Talianského výrobcu Coste Petrai, alebo Slovenského výrobcu Mrva&Stanko a ich Chardonnay.

V dnešnej dobe už neplatí mýtus, že šumivé vína, sekty, Champagne, Prosecca, sa doporučujú len ako aperitív, veľký šéfkuchári na celom svete k týmto vínam tvoria veľmi zaujímavé jedla, vína nás môžu sprevádzať celým chodom, od predjedla až k dezertu. 

Medovníčky

medovnik 

Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 60 g masla, 140 g práškového cukru, 2 lyžice medu, 2 vajcia + 1 vajce na potretie, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 kávovú lyžičku medovníkového (perníkového) korenia

Postup:

1. Z preosiatej múky, zo zmäknutého masla, z práškového cukru, medu, dvoch vajec, sódy bikarbóny a medovníkového korenia vypracujeme cesto. Necháme ho 2 hodiny v chlade odstáť.

2. Medovníkové cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary (hviezdičky, stromčeky, srdiečka). Poukladáme na suchý plech a pri teplote 180 °C pečieme 5 až 10 minút kým medovníky nechytia zlatistú farbu. Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajcom. Podľa fantázie môžeme ozdobiť cukrovou polevou.

Naše doporučenie:

Z našich vín odporúčame od Talianského výrobcu šumivé sladké biele víno Fior D‘ Arancio DOCG, Odroda muškát, je to hravá kombinácia chuti.Od Slovenského vinárstva Mrva&Stanko Vám odporúčame sladké víno Devín.

Dobrú chuť a na zdravie!