7 zaujímavosti o víne

Najstaršie nájdené zvyšky vína sú staré až 10 500 rokov

Samozrejme sa nejedná o víno ako ho poznáme dnes. Najstaršie zbytky vína sa našli v Iráne z obdobia neolitu (8 500 - 4000 p.n.l.). Najstaršia zmienka o kultivovanom víne, teda o víne, ktoré sa zbieralo a pestovalo tak ako to dnes poznáme sa datuje do obdobia 7 000 až 4000 rokov p.n.l.

Názor je taký, že víno ako napoj vznikol náhodou a to tak, že kvasinky sa dostali do hroznovej šťavy náhodou a to prirodzenou cestou akou je napríklad vietor. Kvasinky začali spracovávať cukor, ktorý sa v hroznovej šťave nachádza prirodzene a premieňali ho na alkohol.

Výrobu vína neskôr zdokonalili Egypťania a Gréci ho rozšírili po Stredomorí.

10%20000

Štrnganie s pohárom začalo v starom Ríme

Rimania zo strachu, že ich hostiteľ môže otráviť jedom v pohári začali štrngať pohármi o seba a to tak silno, až sa obsah pohára prelial do druhého. Takto si dali navzájom vedieť, že obsah pohára nie je otrávený.

old%20rome 

Pitie vína môže ženám zlepšiť sexuálny život

V Austrálii a Taliansku boli uskutočnené prieskumy, ktoré preukázali, že ženy ktoré pijú dva poháre vína denne si užívajú sex viac ako ženy, ktoré víno nepijú. No čo dámy? Dáte si dnes pohárik ci dva? :)

depositphotos_4749749_l-2015 

Ženy sa opijú z vína skôr ako muži

Všetci vieme, že nežnejšiemu pohlaviu stúpa alkohol do hlavičky rýchlejšie ako mužom. Nesúvisí to však s váhou. Ženy majú viac tuku a menej enzýmov na odbúravanie alkoholu, tuk pri tom nevie absorbovať žiadny alkohol. Takže pite s mierou. :)

depositphotos_9750798_l-2015

Zabráni lyžička vo fľaši, aby Vám šumivé víno nevyprchalo?

Určíte ste počuli o tom, že keď nechcete aby Vám voňavé a prijemne perlivé vínko nevyprchalo, tak do hrdla fľaše vložíte lyžičku. Fungovať to však môže len v prípade, že lyžička je chladnejšia ako samotné víno. V prípade, že dáte víno do chladničky aj s lyžičkou tak sa teplota vína a lyžičky vyrovnajú a Vám všetky bublinky utečú ,,ta tam". :)

prosecco

Ako ľahko vychladiť Vašu obľúbenú fľašku bieleho vína?

Určíte sa Vám už stalo, že prídete domov a máte chuť na dobre vychladené biele vínko, ale v chladničke žiadne nemáte. Riešenie je vložiť fľašu vína do ľadu a pridajte do nej soľ. Soľ spôsbi zníženie teploty ľadu a tým aj rýchlejšie vychladenie vina.

lad 

Víno a cestoviny

Prídete do dobrej Talianskej reštaurácie a chcete si objednať víno, ktoré sa k danému pokrmu najviac hodí, ale neviete si rady ktoré si objednať? Najľahší spôsob ako si nespraviť fópa je docela jednoduchý. K cestovinám s bielou omáčkou sa hodia biele vina a k cestovinám s červenou omáčkou sa hodia červené vína.

Ak by ste chceli konkrétnejšie typy tak Vám par ponúkneme:

- k cestovinám s plodmi mora sa hodí aromatické biele víno ako je Falangina

- k vajíčkovým cestovinám, ako su napríklad pappardelle sa hodí biele víno s plnou chuťou a vôňou ako sú napríklad Pinot Grigio, alebo Rulandské šedé.

- ak majú cestoviny omáčku, ktorá obsahuje rajčiny je dobre zvoliť víno, ktoré zneutralizuje jemnú sladkosť cestovín. Na to sa výborné hodí Montepulciano D´Ambruzo.

cestoviny